POS LAJU ke seluruh Malaysia
SELF PICK UP : Bandar Penawar / Desaru, Johor
COD

+60132000503

Visit Out Instagram

USAHA MENCAPAI CITA-CITA @ IMPIAN

Hari mulia, bulan mulia ni.. admin nak share ilmu sikit. Ni min taip sendiri, ayat sendiri. Sumber pelbagai, ada yg dpt dari pergi belajar @ berguru dan dari pengalaman. Min belum berjaya tapi min tak tahu bila min akan dipanggil balik. Semoga menjadi amal jariah @ ilmu yg bermanfaat.

Jika ada cita-cita, antara yg boleh dibuat
1. Mulakan dengan doa. Jangan putus doa dan minta orang doakan terutama ibu, ayah dan orang terdekat.
2. Ulang-ulang sebut cita-cita itu walaupun hanya kpd diri sendiri.
3. Tulis cita-cita itu di kertas.
4. Bayangkan cita-cita itu telah tercapai dan bersyukur utk pencapaian yg masih dlm bayangan itu.
5. Cari maklumat dan ilmu berkaitan. Ilmu yg betul dan dari mentor @ guru yg dah melaluinya.
6. Buat. Kalau tidak bertindak, tak akan jadi.
7. Konsisten.
8. Baiki kelemahan, atasi halangan sepanjang proses atau perjalanan. Kejayaan tidak berlaku dalam sehari atau sebulan dua.
9. Sentiasa bersyukur. Jika cita-cita kewangan cthnya.. biasakan hargai sekecil² duit syiling kita. Duit jumpa tengah jalan pula adalah 'amanah' ye. Bukan 'rezeki terpijak' yg biasa orang faham. 😏
10. Sentiasa sedekah.
11. Fokus dengan apa yg dicita-citakan. Jangan semua benda nak buat.

☢️ Berhati-hati dengan apa kita cakap, fikir dan bayangkan SEHARIAN. (biasanya kita secara tak sedar kita cakap itu ini).
Ia boleh jadi doa dan boleh jadi kenyataan.☢️

Cita-cita di atas bukan hanya bermaksud cita-cita duniawi @ kewangan semata-mata.

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503 @ https://stickercool.com/whatsapp
Fb : Sticker Cool - Tempah Sticker Online @stickercooldotcom 😊 ig : @stickercool 😊 www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker

Penggunaan Logo Halal Di Sticker

Perniagaan Sticker Cool berada di Malaysia. Majoriti pelanggan kami tentulah dari Malaysia, tapi ada juga pelanggan dari Singapura dan Brunei.

Di Brunei pun, penggunaan logo halal tidak sewenang-wenangnya. Pelanggan Sticker Cool dari Malaysia yang nak letak logo halal, kami biasanya ingatkan (bukan mandatori mesti ingatkan) kalau memang ada sijil halal jakim boleh la letak. Manakala logo bukan jakim pula memang tak dibenarkan oleh pihak berkenaan. Ini cuma nasihat peribadi.

Sebagai pengusaha makanan contohnya, kena tahu selok belok perniagaan juga, tak boleh langgar semua. Kalau kena tindakan, kami memang tak terlibat.


Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503 @ https://stickercool.com/whatsapp
Fb : Sticker Cool - Tempah Sticker Online @stickercooldotcom 😊 ig : @stickercool 😊 www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker

AKAUN PERNIAGAAN / AKAUN SEMASA (current account) / AKAUN SYARIKAT

Salah satu sebab kena buka akaun perniagaan di bank (akaun semasa / syarikat) adalah untuk membina profil kewangan yg baik.

Akaun yg cantik iaitu ada transaksi wang masuk yg kerap akan memudahkan pemilik perniagaan mendapat keyakinan pihak bank untuk membuat pinjaman perniagaan.

Memulakan perniagaan dengan modal apa yang ada di tangan. Elak meminjam kerana risiko perniagaan tidak berjaya dalam tempoh 3 hingga 5 tahun pertama adalah besar. Namun untuk mengembangkan perniagaan kita perlu membuat pinjaman atau memiliki jaminan mampu membayar komitmen pemilikan, pembelian atau sewaan alatan mesin.

Jika sekarang masih menggunakan akaun peribadi untuk menerima bayaran daripada pelanggan, tak mengapa. Tapi mesti usahakan untuk membuka akaun perniagaan.

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503 @ https://stickercool.com/whatsapp
Fb : Sticker Cool - Tempah Sticker Online @stickercooldotcom 😊 ig : @stickercool 😊 www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker

Saiz Sticker - Siri 2

Saiz Sticker
Siri 2

Kenapa saiz sticker merupakan perkara utama perlu dikenalpasti?
Selain kita bimbang sticker yang dah siap lebih besar dari ruang hendak ditampal sticker, saiz sticker juga antara perkara yang menentukan harga sticker.

Cara yang ideal untuk menentukan saiz sticker yg nak ditempah adalah dengan memotong kertas (anggap kertas yg dipotong itu sebagai sticker). Acukan pada ruang yang nak tampal, adjust sampai puas hati. Bentangkan kertas yg dah dipotong dan ukur dengan pembaris.

Cara menulis ukuran, boleh rujuk gambar di bawah. Ukuran dalam sentimeter ya, bukan inci, kaki mahupun kilometer 😁



Yang paling penting saiz sticker lebih kecil dari ruang yang hendak ditampal sticker. Jadi sama ada nak besar mana atau kecil mana, tuan puan yg nak tempah sticker yang tentukan dengan memberi ukuran dalam sentimeter.

Jika perkataan yang hendak dicetak dan elemen design terlalu banyak untuk saiz tersebut, barulah adjustment terhadap perkataan yg nak dicetak atau design dibincangkan.

Berhati-hati cara mengukur, sebab ikut pengalaman kami ada pelanggan memang tidak tahu pun cara meletakkan pembaris dengan betul. Contohnya ada yang meletakkan pembaris bermula dengan angka 1 bukan 0 pada ruang yang hendak diukur. Kalau ada masalah asas seperti ini, dapatkan bantuan orang lain untuk memantau atau menolong mengukur. 😊

... bersambung

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503 @ https://stickercool.com/whatsapp
Fb : Sticker Cool - Tempah Sticker Online @stickercooldotcom 😊 ig : @stickercool 😊 www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker

Siri 1 : http://www.kedaiirtiyah.com/2018/06/saiz-sticker-siri-1-antara-perkara-yg.html

Saiz Sticker - Siri 1

Saiz Sticker
Siri 1

Antara perkara yg perlu dikenal pasti sebelum tempahan boleh dibuat ialah..

Berapa besar (saiz) sticker yg nak ditempah. Kalau boleh walk in ke kedai untuk tempah sticker, bolehlah bawa bekas atau barang yg hendak ditampal sticker. Mudah berunding dengan pihak kedai.

Bagaimana kalau nak tempah secara online?
Gunakan pembaris untuk ukur sticker yg nak ditempah.
Bukan ukur bekas, botol, beg kertas yang nak ditampal sticker.

Elak beritahu saiz sticker yg nak ditempah tu dengan beri teka teki seperti saiz sticker botol kicap, bekas taufu fa, balang kuih raya dll. Perjalanan ceritanya jadi panjang, berbelit-berbelit, emosi dan tragedi pun boleh jadi 😂. Paling tragis dapat sticker lebih besar dari ruang nak tampal.

Kasihan.. menunggu dengan penuh harapan, dapat sticker tak boleh guna. Jadi gunalah nasihat kasih sayang dari kami ini 😁

... bersambung

Sticker Cool
www.wasap.my/60132000503 @ https://stickercool.com/whatsapp
Fb : Sticker Cool - Tempah Sticker Online @stickercooldotcom 😊 ig : @stickercool 😊 www.stickercool.com
#stickercooldotcom #stickercool #rafeahshareilmu #stickercoolshareilmu #tempahsticker

Siri 2 : http://www.kedaiirtiyah.com/2018/06/saiz-sticker-siri-2-kenapa-saiz-sticker.html

Dah fikir-fikir kan projek kuih raya 2018?

Dah fikir-fikir kan projek kuih raya 2018? Sampel kuih macam mana? Letak la sticker.. Senang bakal pelanggan nak order ke.. Usha2 media sosial kalian ke.. Hehehe

Kena pantas tau.. Janganlah tunggu last minutes.. Tangguh punya tangguh semua tak menjadi. Orang lain dah sampai bulan.. Kita baru nak tempah sticker.. Tapi tiba-tiba dpt tahu tempahan sticker dah penuh.. 😱 Eh!? Membebel pulak..

Gambar ni cerita 2017 punya baru sempat upload 😂 Pelanggan happy. Tokey Sticker Cool lagi happy 🤗😀😍 .

Anda bila lagi? Mari tempah sticker / buat sticker dengan kami. Sticker majlis kahwin, produk seperti kek, biskut raya, homemade desserts dll. Kami ada design ready made yg free caj design. Nak custom made, boleh bincang. 🤗

whatsapp kami, klik link ini : https://stickercool.com/whatsapp atau www.wasap.my/60132000503 Tidak perlu save number utk whatsapp kami .

Kami juga boleh diikuti melalui
🔹Facebook : Sticker Cool - Tempah Sticker Online
🔹IG official : stickercool
🔹IG untuk katalog : stickercool.catalogue
🔹 Website : www.stickercool.com
🔹 Website : www.kedaiirtiyah.com

 TERMA DAN SYARAT : www.stickercool.com / www.kedaiirtiyah.com 🌼
Terma dan syarat dianggap dipersetujui apabila pelanggan membuat tempahan.

STICKER WARNA : Urus Niaga B : Design Ready Made : Kod : SW098

Urus Niaga B
Ini adalah design Ready Made yang kami sediakan. Design ini boleh diminta untuk diubah suai jika mahu. Design-design Ready Made akan ditambah dari masa ke semasa.

Buang / remove elemen dalam design tidak dikenakan caj. Cth buang popcorn.

Pastikan baca dahulu maklumat seperti caj ubah suai, harga, kos pos, minimum order, jenis material, hak cipta design dan lain-lain (sila klik butang ini)
#urusniaga-b
Anda boleh mencari design mengikut labels kategori tertentu seperti bentuk, tema, gambar / elemen dan warna. Rujuk bahagian kanan halaman ini.

STICKER WARNA : Urus Niaga B : Design Ready Made : Kod : SW097

Urus Niaga B
Ini adalah design Ready Made yang kami sediakan. Design ini boleh diminta untuk diubah suai jika mahu. Design-design Ready Made akan ditambah dari masa ke semasa.

Buang / remove elemen dalam design tidak dikenakan caj. Cth buang pretzel.

Pastikan baca dahulu maklumat seperti caj ubah suai, harga, kos pos, minimum order, jenis material, hak cipta design dan lain-lain (sila klik butang ini)
#urusniaga-b
Anda boleh mencari design mengikut labels kategori tertentu seperti bentuk, tema, gambar / elemen dan warna. Rujuk bahagian kanan halaman ini.



+60132000503